Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Internasjonalt tema i Son

Cafe Oliven i Son er igjen vertskap for Espen Torhaugs bilder. Denne gangen er det siste ukers hendelser i Tsjetjenia og Nord-Ossetia som står på agendaen. Utstillingen i Son henger oppe fra lørdag 18. september til 23. oktober.
Tittelen på utstillingen, "..if the Chechens love their children too...", bringer assosiasjoner til Stings musikalske hit på 80-tallet der diplomati og destruksjon av våpen sto høyt på den politiske agenda.

Russerne har i et historisk perspektiv vært utsatt for brutale og barbariske handlinger av sine makthavere. Disse lidelsene har påvirket den russiske "folkesjelen" og blant annet kommet til sterke uttrykk gjennom musikk, litteratur og billedkunst. Alle minoritetsgrupper i verden har det vanskelig. I Tsjetjenia og Kaukasus råder kaos og tilstander av krig.

"Jeg undrer meg over det elendige taktiske grepet å kidnappe en hel skole og i tillegg drepe små barn i en barbarisk aksjon for å fremme Tsjetjenias sak politisk. Det høres ikke rasjonelt ut at terroraksjonen mot skolen i Beslan var av en politisk strategi," sier Torhaug. I perioden som Dubrovka teateret ble inntatt av opprørere fra Tsjetjenia var det en gryende forståelse i Europa for tsjetjenernes tragiske situasjon i provinsen som gjerne vil skilles fra Russland, men denne ble "blåst på sjøen" av terrorens primitive handlingsmønster.

Russerne blir provosert av vestlige medier der ulmende kritikk mot Russlands håndtering av konflikten får spalteplass. Amerikanske politikere får spalteplass i Pravda og andre talerør i media for sin oppmuntring til å følge Bush' linje; vi forhandler ikke med terrorister. Det gjør da heller ikke Putin.

Mange i den vestlige verden har fått med seg grusomhetene som russerne har begått overfor Tsjetjenere gjennom flere generasjoner. Tettest opp i dagen ligger deportasjonen i 1944 der nærmere en kvart million tsjetjenere mistet livet.

Utstillingen "...if the Chechens love their children too..." viser en russisk retorikk gjennom avisspalter på et teppe av symbolske visuelle abstraksjoner. Det er en stille og antydende observasjon der barn er ofre for en konflikt de ikke en gang har stemmerett til å sette seg inn i. En av gisseltakerne i Beslan skal ha sagt til en av skolebarna som spurte hvorfor de holdt dem fanget på skolen; "fordi dere stemmer på Putin."

Utstillingen i Son er del av en fase der det meste handler om å få snakket ut om de forferdelige handlingene som nylig har funnet sted og samtidig sette dette i et historisk lys som kan bidra til en konstruktiv dialog i fremtiden.

Hatet mellom folkegruppene har aldri vært så sterkt som nå. Barn i Russland og Tsjetjenia skal leve videre med traumene og fortvilelsen i dag.
 -
 -

mer info Mer info:
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu